Västerbottenostpaj

Standard

Visste ni att västerbottenosten kommer från en romans år 1872? Det var mejerskan Ulrika Eleonora Lindström, ansvarig för ystningen, som en dag blev uppvaktad av drängen som levererade mjölk till gården. Ystningen drog ut på tiden och osten fick stå själv på en hylla och ansågs som misslyckad. Det var först långt senare som den avsmakades och smakupplevelsen var magisk. Burträsksosten var född!

Västerbottenostpaj passar perfekt som komplement till kräftskivan, räkfrossan eller varför inte till den gravade laxen? Den kan ätas både varm, kall och ljummen. För min del är den godast ljummen med en kall romsås till.

Pajdeg grundrecept:

100 gram smör

2 ½ dl vetemjöl (alternativt byt ut ½ dl till annan mjölsort)

2 msk vatten

Fyllning:

3 – 4 dl riven västerbottenost

4 ägg

2 ½ dl matlagningsgrädde

½ kryddmått muskotnöt

salt, peppar

Blanda alla ingredienserna till pajdegen, använd med fördel en matberedare. Låt eventuellt vila i kylen (går bra att använda direkt också). Tryck ut i en pajform och grädda i 15 minuter i 200 grader.

Blanda under tiden västerbottenost, matlagningsgrädde, ägg, muskotnöt i en bunke. Salta och peppra. Häll sedan i ostfyllningen i pajskalet och grädda i cirka 40 minuter i 180 grader långt ner i ugnen. Om ytan börjar brännas till, lägg lite ugnsfolie som skydd.

Smaklig spis!

4 responses »

  1. Pingback: Spenat- och fetaostpaj med soltorkade tomater « SMAKSATTA

  2. Pingback: Underbar räkpaj « SMAKSATTA

  3. Pingback: Köttfärspaj med sufflétäcke « SMAKSATTA

  4. Pingback: Grönkålspaj med blomkål | SMAKSATTA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s