En variant av glace au four med blåbärsglass och jordgubbar

Standard

Idag är det fredagsmys, och då vill jag ha något smarrigt sött! Det går många myter kring glace au fours uppkomst. En myt är från mitten av 1800 talets Frankrike, där en kinesisk delegation var i Paris på besök. Den kinesiska chefskocken skall då ha lärt den franska kocken hur man gör glace au four.

I en riktig glace au four skall det vara sockerkaksbotten, och därpå glass. Vispad äggvita skall sedan bres på och isolera skapelsen vid den snabba gräddnignen.

I mitt recept har jag valt att använda ugnssäkra glas. För 4 stycken behöver du:

1 paket frysta blåbär

2 dl créme fraiche

1 dl florsocker

4 dl skivade jordgubbar

2 äggvitor

1 dl strösocker

Mixa de frysta blåbären med créme fraichen och florsockret tills du får en slät kräm. Ställ in i frysen, ta ut efter en halvtimme och rör runt för att sedan frysa den igen.

Vispa äggvitorna till hårt skum, och vispa ner sockret. Lägg sedan blåbärsglass i botten på varje glas, och de skivade jordgubbarna på glassen. Toppa med den vispade äggvitan. Sätt in glasen i övre delen av ugnen på grillvärme i ½-1 minut, tills de fått färg. Serveras direkt från ugnen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s