Nyponsoppa på färska nypon – orensade

Standard

nyponsoppa

Nu är det september och nyponen är kokeklara! Underbara nypon! Det finns mängder av recept ute på nätet och i böcker vilka är förvånansvärt olika. Det blev till att göra ett eget!

Det går att göra på både rensade (urkärnade) och orensade. Jag valde det enklaste såklart, orensade, och då krävdes det två försök! Den första soppan blev lite smaklös… Har ändrat om lite efter hand. Men oj vad gott slutresultatet blev🙂

Du behöver till cirka 8 dl nyponsoppa:

1 liter färska nypon (de avlånga nyponen)

1 + 1 liter vatten

1 dl strösocker

saft från ½ pressad citron

eventuellt potatismjöl för redning

2 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

eventuellt mandelbiskvier till servering

Skär bort den ludna änden av nyponen. Koka dem mjuka i en liter vatten, ca 20 minuter.

Häll av vattnet och mixa dem i en matberedare.

Lägg tillbaka de krossade nyponen i kastrullen och tillsätt en liter vatten och strösockret. Låt koka ihop i cirka 20 minuter.

Sila av soppan. Tillsätt citronsaften efter smak och tycke. Låt eventuellt koka upp igen och red soppan vid behov med potatismjöl.

Vispa grädden med vaniljsockret.

Servera den färdiga soppan med vaniljgrädde och mandelbiskvier.

Njut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s