Supergoda och lätta frallor från Paulún. Ät dem färska eller upptinade från frysen.
Du behöver till cirka 20 stycken:
50 gram jäst
5 dl mellanmjölk
3 ½ dl havregryn
½ dl krossade linfrön
½ dl skalade sesamfrön
½ dl solrosfrön
2 tsk salt
2 tsk flytande honung
6 – 7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl rapsolja
Smula jästen och rör ut i fingertempererad mjölk. Tillsätt havregryn, linfrön, sesamfrön och solrosfrön och rör om.
Låt stå under duk på ett varmt ställe 10 – 15 minuter, tills det kommer bubblor från degen (ex ställ ner skålen i ett vattenbad i diskhon).
Blanda i salt och honung. Tillsätt lite mjöl i taget.
Häll i oljan i slutskedet av knådandet. Degen skall vara ganska lös, men lossna från händer och underlag.
Forma små bullar, cirka 20 stycken. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 225 grader, cirka 12 minuter.