Äppelkaka med vanilj,citron och kardemumma

Standard

Det här är en underbart god och syrlig kaka som kan ätas kall som den är, eller lite ljummen med vaniljglass. Måste testas! Receptet kommer från Mitt Kök 2012:29

Till 1 kaka behöver du:

Deg:

150 gram smör

2 äggulor

3 dl mjöl

4 msk socker

2 tsk stött kardemumma

Fyllning:

2 dl crème fraiche

2 äggulor

3 msk florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 ½ tsk rivet citronskal

2 msk citronsaft

4-5 äpplen

Pärlsocker att strö på kakan

Börja med degen. Rör ihop smöret med äggulorna. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Använd med fördel matberedare. Dela dege i två delar. Tryck ut den ena halvan i en pajform och nagga med en gaffel, lägg den andra halvan åt sidan. Sätt in i ugn cirka 15 min, 175 grader.

Nu är det dags för fyllning. Vispa gulorna med crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronsaft och skal. Häll sedan den släta smeten i pajformen.

Skär äpplena i tunna skivor. Lägg över citronfyllningen och fördela den resterande halvan av degen över. Strö över lite pärlsocker. Grädda i cirka 30 minuter mitt i ugnen tills den fått lite färg och fyllningen stelnat.

Njut!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s