Finns det något bättre än nygräddade kanelbullar?
Nä, tror inte det…
Till cirka 45 stycken behöver du:
50 gram jäst
5 dl mjölk
3 dl socker (2 ½ dl till deg, ½ dl att bre på)
½ tsk malen eller stött kardemumma
2 ägg (1 till deg, 1 till gräddning)
300 gram smör (175 gram till deg, 175 gram att bre på)
2 msk kanel
cirka 15 dl vetemjöl
Blanda 175 gram smör med kanel och ½ dl strösocker. Ställ åt sidan.
Smula sönder jästen i 2 ½ dl kall mjölk. Tillsätt 2 ½ dl strösocker, 1 ägg och kardemumma.
Smält 175 gram smör och tillsätt resten av mjölken. Låt bli fingervarmt och häll det i jästblandningen. Ta i mjöl efter hand till degen blir lagom kletig. Låt jäsa över ugn, alternativt i vattenbad för er med elhäll, i 40 minuter.
Knåda degen jämn och dela in i tre lika stora delar. Kavla ut till stora rektangulära formar (en i taget…). Bre på kanel- och sockersmöret. Rulla sedan ihop till långa korvar. Skär varje korv i 15 delar. Lägg i bullformar och låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsockeer. Grädda i 10 minuter, 225 – 250 grader. Klart! Mmm…