Lax med sherrysås

Standard

Visste du att sherry är ett spanskt starkvin som tillverkas enligt ”solera”-metoden vilket innebär att man blandar viner med olika åldrar? Det går till genom att tunnor staplas på varandra där den understa är den äldsta. När den tappas till flaska fylls det på med vin från den ovanför, dock max 33 % per år.

Det här är en underbar fyllig och smakrik sås som bara måste testas!

Till 4 portioner behöver du:

500 gram laxkotlett utan skinn (ex fjärilskotlett)

salt och socker

kräftstjärtar

Santa Maria Seafood & Fish kryddblandning

Sherrysås:

2 msk smör

2 msk hackad persilja

2 msk fiskfond

1 dl vitt matlagningvin

1 lagerblad

¾ dl sherry

1 dl matlagningsgrädde

1 krm cayennepeppar

2,5 dl créme fraiche

vitpeppar

Salta och sockra laxen efter egen smak och tycke. Låt dra en stund (ex medan du gör såsen).

Smält smöret och lägg i den hackade persiljan. Tillsätt matlagningsvin, fiskfond, smulat lagerblad, cayennepeppar och vitpeppar. Låt koka några minuter tills något reducerad mängd. Tillsätt matlagningsgrädde och sherry. Låt koka upp igen. Lägg i créme fraiche och rör till en slät sås. Låt stå på svag värme.

Torka av laxen med lite papper. Stek i smör. Ta bort från pannan och lägg i kräftstjärtarna. Krydda med Seafood & Fish och stek till snabbt. Om de ligger i pannan för läng blir de sega. Servera med sherrysås och varför inte ugnsrostade rotsaker. Smaklig måltid!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s