Vild köttfärslimpa av älg

Standard

Det här var en av mina favoriter som barn. Dock var det enligt min mor ett måste att ha fläskfärs. Eftersom jag bor ihop med en jägare testar jag tillaga det mesta med älgkött. Älgen höjde rätten till skyarna!

400 gram älgfärs

1 ½ dl. mjölk

1 ½ msk skorpmjöl

smör

1 ägg

salt, peppar

grillkrydda

Sås:

3 dl matlagningsgrädde

kalvfond och/eller viltfond

skvätt kinesisk soja

1 tsk svartvinbärsgelé

kolorit soja

mjöl till redning

salt och peppar

Blanda mjölk, skorpmjöl, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå en halvtimme. Lägg därefter i färsen och rör om. Forma färsen till en, alternativt två, limpor i en smörad ugnsfast form. Hyvla med en osthyvel smör och lägg på toppen av limporna. Krydda med grillkrydda. Sätt in i ugnen i 225 grader ungefär 30 minuter. De sista minuterna höjer du värmen eller sätter på grillen på ugnen för att få en hård skorpa.

Tag ut formen och lägg limporna på en skärbräda. Häll i lite vatten i formen och rör runt så alla ”rester” av köttet blandas med vattnet. Sila till en kastrull. Häll i matlagningsgrädden, buljongen, gelén och den kinesiska sojan och kolorit. Salta och peppra. Rör ihop en redning av mjöl och mjölk och häll i såsen. Låt koka upp tills du tycker den är lagom tjock. Skiva limporna. Klart att servera!

Tips! Supergott att ha till gammeldags inlagd ättiksgurka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s