Laxlasagne med spenat

Standard

Vad gör man med all gravad lax som ligger i kylen efter helgens firande? Jag provade på vinst och förlust att göra en lasagne. Jag har tidigare endast använt färsk eller kallrökt lax till lasagne, men det visade sig att det går alldeles utmärkt med gravad lax också. Observera dock att inget salt behöver tillsättas, den var salt tillräckligt!

Visste ni att ordet lasagne egentligen inte alls kommer från italienskan som de flesta tror, utan från grekiskan ”lasanon” och var namnet på en speciell panna rätten tillagades i.

Cirka 500 gram gravad lax

Cirka 12 lasagneplattor, gärna med spenat

1 pkt fyst bladspenat som tinas enligt instruktion på paketet

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

1 msk fiskbuljong

2 st finhackade vitlöksklyftor

½ tsk timjan

vitpeppar, svartpeppar

Bechamelsås:

50 gram smör

3 msk vetemjöl

1 msk vitt matlagningsvin

2 – 3 dl mjölk

1 dl riven lagrad ost

vitpeppar

Blanda alla ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull och låt småputtra några minuter. Smält smöret i en annan kastrull. Häll i vetemjölet och rör snabbt till en slät smet. Se upp så det inte bränner i botten.  Häll snabbt i mjölken och rör hela tiden. Tillsätt matlagningsvinet. Låt småputtra tills du har lagom konsistens, häll eventuellt i lite mer mjölk om du tycker den är för tjock. Lägg i osten och låt smälta. Ställ kastrullen åt sidan.

Lägg lasagneplattor i botten på en ugnsfast form. Lägg på hälften av laxen och häll över hälften av tomatsåsen. Täck med ett lager plattor till. Nu skall spenaten läggas som ett lager och lite av bechamelsåsen. Ytterligare ett lager plattor. Lägg resten av laxen och tomatsåsen, för att sedan täcka med ett sista lager plattor. Täck med resten av bechamelsåsen. Grädda ugnen i 30 minuter i 200 grader.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s