Hallonmoussetårta med choklad och kokos

Standard

I helgen har det varit födelsedagsfirande. Detta medför såklart en tårta. Varje kalas i vårt hem har sin alldeles egna tårta. I år föll blickarna mot en syrlig vårfrisk tårta med smak av hallon. Receptet hämtat från Allt om mat.

Det som är bra vid kalas är all möjlig förberedelse. Denna tårta passar då ypperligt. Du kan förbereda hela tårtan dagen före för att sedan frysa den. Kom bara ihåg att tina den i minst fem timmar i kylskåpet. Garnera kan du göra när det behagar.

Botten:

75 gram smör

2 små ägg

1 dl strösocker

100 gram riven kokos

¼ dl kakao

½ msk maizena

½ tsk bakpulver

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, 24 cm diameter. Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör ner det smälta smöret. Blanda övriga ingredienser i en bunke för att sedan röra ner i äggsmeten. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter i 175 grader. Låt kallna. Det går bra att frysa botten i väntan på moussen. Observera att formen skall sitta kvar.

Moussen:

500 gram frysta hallon

5 st gelantinblad

1 äggvita

1 ½ dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 lime, skal och saft

Tina bären och passera dem. Jag använde en stavmixer. Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan hårt, häll sedan i 1 dl strösocker och fortsätt vispa. Blanda  saft och rivet skal av lime samt resterande ½ dl socker i de passerade hallonen. Tillsätt den uppvispade äggvitan. Vispa grädden hårt i en annan bunke.

Ta upp gelantinbladen och smält på svag värme i en liten kastrull. Häll i lite av hallonblandningen och rör ut gelantinet. Tillsätt sedan gelantinblandningen i en fin stråle under omrörning i resterande hallonblandning. Vänd ner grädden.

Lossa kanten på formen från bottnen. Jag tog en kniv och skar längs med kanten för att underlätta. Diska och sätt tillbaka med pappret kvar under botten. Häll i hallonmoussen och skaka så den fördelar sig jämt i formen. Ställ kallt, alternativt frys. Garnera med riven choklad, ringla över smält eller låt fantasin flöda. Grattis!

One response »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s