Chilikalops

Standard

Graviditet, illamående och lång influensaperiod har inte ökat på matinspirationen. Men nu äntligen skriker smaklökarna efter nya smaker igen!

Det här var ett underbart recept från buffé 2012:9. En kryddig kalops!

Du behöver till cirka 8 personer:

2 kg kalopskött

2 chilifrukter

10 vitlöksklyftor

5 torkade fikon

1 paket bacon

3 msk tomatpuré

1 dl chilipulver

1 msk spiskummin

1 dl inlagda skivade jalapeno

1 torkad chilifrukt

½ dl koncentrerad oxfond

1 liter ljus öl

2 dl vitt vin

2 lagerblad

½ dl paprikapulver

1 msk torkad oregano

1 msk malen koriander

Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar.

Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet.

Bryn kött och bacon i omgångar i stekpanna.

Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i 1 msk olja i en stor gryta någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeno, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.

Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3-4 timmar. Rör då och då, så det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt.

Serveras med fördel till guacamole och tunnbröd.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s