Saftiga lussebullar

Standard

lussebullarSnart är det dags för lucia och då är det givet med lussebullar. Enligt en sägen härstammar denna smakrika bulle från 1600-talets Tyskland då Djävulen utklädd till katt slog barn, medan Jesus i skepnad av ett barn gick runt och delade ut bullar till alla snälla barn. Djävulen som var ljusskygg skulle då hållas borta med hjälp av de ljusa gulfärgade bullarna.

Det finns säkert hudratals recept på lussekatter, och vi tycker nog alla att just vårt är det bästa! Ingen i hushållet gillar russin i vetebröd, så istället sticker jag i en skållad mandel i ”knopparna”. Lite pärlsocker är ett annat gott nytänk 🙂

Du behöver till cirka 35 stycken:

50 gram jäst

100 gram smör

5 dl mjölk

250 gram kesella

2 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

17 dl vetemjöl

ägg till pensling

mandlar, pärlsocker etc…

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt bli fingervarmt, 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta samman degen tills den är blank och smidig, ev tillsätt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt på ett varmt ställe cirka 30 min (för er med elhäll, häll i varmt vatten i diskhon och sätt i bunken).

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till kusar. Stoppa i ev mandlar. Placera på bakplåtsklädda plåtar. Täck över och låt jäsa i ca 30 minuter på ett varmt ställe.

Pensla med uppvispat ägg, strö ev över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 10 minuter i 225 grader.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s