Lingon- och rågkaka

Standard

Underbart goda och saftiga rågkakor som bara måste testas! Ursprungsreceptet kommer från Allers 2012:33.

Du behöver till 4 st stora kakor:

5 dl mjölk

50 gram jäst för söta degar

50 gram rumsvarmt smör

½ dl brödsirap

1 tsk salt

3 dl rågmjöl

5 dl rågsikt

cirka 5 dl vetemjöl

2 dl rårörda lingon

Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt sirap och salt. Blanda i rågmjöl, rågsikt vetemjöl och lingon. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt jäsa/vila i bunken med bakduk över i 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Dela upp i fyra lika stora delar. Forma dem runda och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Kavla dem någorlunda platta, cirka 20 cm i diameter. Pricka dem med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader, 15 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s