Äkta geléhjärtan

Standard

Jag har gjort 30 stycken geléhjärtan. Smaka på de orden! Jag är mäkta stolt. Det vore att ljuga om jag säger att det var lätt som en plätt, en sockerblandning som skall koka i olika höga temperaturer kräver sin man (eller kvinna!).  Tack Mia Öhrn för receptet!

10 gelantinblad

200 gram djupfrysta hallon ( 100 gram hallonpuré)

2 ½ dl strösocker

1 dl vatten

½ dl vit sirap

1 tsk citronsyra

strösocker att vända hjärtana i

neutral olja att smörja formarna med

silikonformar och en kökstermometer

Lägg gelantinblanden i kallt vatten. Smörj silikonformarna tunt med en neutral olja. Tina hallonen och passera dem genom en fin sil så kärnorna försvinner. Det skall bli cirka 100 gram puré.

Koka upp socker och vatten, tillsätt sirap. Låt koka upp till 150 grader på hög värme, rör inte för mycket under tiden. Tillsätt hallonpurén och låt koka upp på nytt på medelvärme till 125 grader. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen.

Ta upp gelantinbladen från vattnet och skaka av vattnet. Lägg i dem i kastrullen. Tillsätt citronsyran. Låt svalna till cirka 55 grader. Rör om några gånger under tiden. Häll upp i formarna och låt svalna och stelna under 3 – 4 timmar i rumstemperatur. Bryt loss och doppa i socker. Klara att servera!

Annonser

»

  1. Det räcker med att ta upp sockerlagen till 120°C och sedan hälla i purén (eller saft om man så önskar) den nya temperaturen kommer ligga kring 60-80°C beroende på temperaturen av purén. Sockret kommer att ”stelna” för att sedan smälta igen då man tagit upp blandningen till 120°C igen.
    Tar man upp sockerlagen till 150°C smakar den mest bara bränt och så finns risken för en förstörd kastrull. Dessutom så bränns lätt purén om temperaturen är för hög –> den kokar för snabbt.
    Bara några tips om ni inte lyckas. Har haft äran att arbeta med Maria (Mia) Öhrn så ingen tvekan på att receptet fungerar.

    • Hej Bagerskan…
      När jag gjorde gelehallon av äkta hallon så tyckte jag det smakade mer vinbär än hallon. Kan det bero på temperaturen…Vänliga hälsningar B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s