Mästartårta med marängtäcke

Standard

En härlig fluffig tårta med lent marängtäcke. Det här receptet har legat och mognat i min pärm sedan 2006 då jag hittade det i Allers. En väl vald födelsedagstårta!

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Smöra och bröa en tårtbotten cirka 24 cm i diameter. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och vänd ner i äggsmeten. Häll ner i formen och grädda långt ner i ugnen cirka 40 minuter, 175 grader. Känn med potatissticka för att se att den är klar.

Låt svalna och skär sedan i tre delar.

Fyllning:

1 påse Marzan vaniljkräm

hallonsylt

färska hallon

1 paket frysta hallon

Gör vaniljkrämen enligt beskrivning på paketet. Bred lingonsylt på första bottnen. Lägg på en tårtbotten och bred på vaniljkrämen. Lägg på den översta tårtbottnen och täck med färska och frysta hallon.

Maräng:

10 äggvitor

600 gram strösocker

3 dl hackade hasselnötter

Blanda äggvitor och socker väl. Värm smeten i vattenbad under omrörning tills den uppnår 60 grader. Ta från plattan och vispa till hårt vitt skum. Blanda i 2 dl av hasselnötterna. Täck tårtan med marängsmeten och strö över resten av hasselnötterna. Grädda långt ner i ugnen tills marängen fått färg och stelnat, cirka 5-10 minuter. 200 grader.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s