Hemmagjorda hamburgare

Standard

Idag är det fredag. Underbart! Då är det fredagsmys och vad passar väl inte bättre än riktigt goda hamburgare gjorda från grunden?!

Till cirka 20 stycken hamburgerbröd:

50 gram jäst

5 dl mjölk

50 gram smör

1 ½ tsk salt

2 tsk socker

cirka 13 dl vetemjöl special med fullkorn

mjölk och sesamfrön till pensling och garnering

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt bli fingervarmt och häll sedan över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt och socker. Blanda ner vetemjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över.

Stjälp upp degen och kavla ut till en ”platta”. Tryck ut med ett ringmått (jag använde en upp-och-ned-vänd tekopp) cirka 20 stycken runda bröd. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter. Pensla med mjölk och strö sesamfrön på innan de gräddas i cirka 10 minuter i 225 grader.

Till 6 stycken burgare:

500 gram älgfärs (eller nötfärs)

1 ägg

2 msk skorpmjöl

vitlökssalt, vitpeppar, grillkrydda

Blanda alla ingredienser och forma till 6 stycken burgare. Stek i smör.

På våra hamburgare hade vi knaperstekt bacon, skivad ananas, ost, tomat, gurka, ketchup och senap. Smarrigt! Trevlig helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s